Mennyit ér a CSOK – bemutatás egy példával

Egy új családi ház felépítése alapvetően három költségelemből áll össze. Ezek az elemek a telek, a tervezés és a kivitelezés (építkezés) költségei. A tervezést kiegészítheti az opcionális műszaki ellenőrzés, ami az építtető érdekében mindenképp javasolt (bizonyos esetekben jogszabály kötelez bennünket műszaki ellenőr alkalmazására). Most csak a kivitelezés költségére koncentrálunk, és erre vetítve vizsgáljuk, hogy a […] Folytatáshoz..

Kategória: Egyéb

Otthonteremtés és a bővített lehetőségek

Az idei év változást hoz az építőiparban és ennek folyományaként mindazok számára akik konkrétan házépítést terveztek, illetve akiknek hiányzott még hozzá egy kicsi, hogy belevágjanak. Az aktuális kormányzati intézkedés kapcsán most az új lakás, lakóház építéséhez közvetlenül kapcsolódó forgalmi adó (ÁFA) 5 millió forintig visszaigényelhető. Ennek pontos gyakorlati megoldása még nem ismert, de a visszaigénylés […] Folytatáshoz..

Az építész

Elsődlegesen az építész tervező az, aki az építtető elképzelését – hol vázlatos, hol határozott elképzelését – az épület tekintetében terek összességeként megfogalmazza, és létrehozza az épület elvi – még csak papíron létező – kialakítását. Az építész, építészmérnök az a személy, aki akár a tervezés előkészítését is érintve, szakmai és elvárható összetett tudása alapján az egész […] Folytatáshoz..

A tervezési díj és a kivitelezési költség összefüggése – pro és kontra

  A két díj szoros összefüggésben van egymással. A tervezői díjat, figyelembe véve, hogy milyen szaktervezők működnek közre, és milyen tervrészek készülnek, kétféleképpen szokták megállapítani. Az egyik, amikor az épület 1 m2-ére vetített, rögzített egységárat használnak és szorozzák meg a teljes beépített területtel – a másik, amikor a várható kivitelezési költség bizonyos százalékában határozzák meg […] Folytatáshoz..