Mennyit ér a CSOK – bemutatás egy példával

Egy új családi ház felépítése alapvetően három költségelemből áll össze. Ezek az elemek a telek, a tervezés és a kivitelezés (építkezés) költségei. A tervezést kiegészítheti az opcionális műszaki ellenőrzés, ami az építtető érdekében mindenképp javasolt (bizonyos esetekben jogszabály kötelez bennünket műszaki ellenőr alkalmazására). Most csak a kivitelezés költségére koncentrálunk, és erre vetítve vizsgáljuk, hogy a […] Folytatáshoz..

Kategória: Egyéb

Az építész

Elsődlegesen az építész tervező az, aki az építtető elképzelését – hol vázlatos, hol határozott elképzelését – az épület tekintetében terek összességeként megfogalmazza, és létrehozza az épület elvi – még csak papíron létező – kialakítását. Az építész, építészmérnök az a személy, aki akár a tervezés előkészítését is érintve, szakmai és elvárható összetett tudása alapján az egész […] Folytatáshoz..

A tervezési díj és a kivitelezési költség összefüggése – pro és kontra

  A két díj szoros összefüggésben van egymással. A tervezői díjat, figyelembe véve, hogy milyen szaktervezők működnek közre, és milyen tervrészek készülnek, kétféleképpen szokták megállapítani. Az egyik, amikor az épület 1 m2-ére vetített, rögzített egységárat használnak és szorozzák meg a teljes beépített területtel – a másik, amikor a várható kivitelezési költség bizonyos százalékában határozzák meg […] Folytatáshoz..

Családi ház építése – nehézségek és örömök tervezői, kivitelezői szemmel

A családi ház építés a leghálásabb, és egyben a legnehezebb feladatok egyike a különböző funkciójú épületek kivitelezése közül. Egy építési feladat nehézségét meghatározza a szerkezetek összetettsége, és az építtető elvárása, igényszintje. A családi ház építés általában nem a nagy volumenű építkezések közé tartozik. A családi házak egyediségéből következően sok egyedi csomópont is kialakul, amelyek megoldására […] Folytatáshoz..