Családi ház építése – nehézségek és örömök tervezői, kivitelezői szemmel

A családi ház építés a leghálásabb, és egyben a legnehezebb feladatok egyike a különböző funkciójú épületek kivitelezése közül.

Egy építési feladat nehézségét meghatározza a szerkezetek összetettsége, és az építtető elvárása, igényszintje. A családi ház építés általában nem a nagy volumenű építkezések közé tartozik. A családi házak egyediségéből következően sok egyedi csomópont is kialakul, amelyek megoldására mind tervezés, mind kivitelezés közben kiemelt figyelmet kell fordítani. Mindezekkel együtt, a megbízói, építtető figyelem a családi ház építés esetében a legintenzívebb, a tulajdonos személyes részvétele folyamatosan jelen van. Ez természetes, hiszen az elkészült családi ház lesz az élettér, amiben a tulajdonos és családja élni fog, így számára minden mozzanat kiemelt jelentőségű a tervezés és kivitelezés során. Ilyenkor nem a technológiai igények, raktárak, gyártórészlegek elhelyezését, a különböző tartószerkezetek összefésülését kell elvégezni, hanem a lakóhelynek az építtető személyre szabott igénye szerinti funkcionális kialakítását, és egyúttal minél otthonosabb tereket létrehozni. Ha a tervező jó munkát akar végezni, akkor bizony érdemes sok időt áldozni arra, hogy megismerje megbízója elképzeléseit, elvárásait, szokásait. A családi ház építés leginkább akkor lesz sikeres, ha a tervező, kivitelező és az építtető az elképzeléseket, információkat folyamatosan cseréli egymással. Ez mindenkit igénybe vevő, időt igénylő feladat, de jelentős eleme annak, hogy a családi ház építés teljes elégedettséggel záruljon.

Nézzük a mosoly oldalát. Ha minden jól megy, amikor a családi ház építés befejeződik, a tervezőnek és kivitelezőnek sikerül olyat létrehozni, ami még az építtető elképzeléseit is felülmúlja. Ez az az élmény amiért többek közt érdemes dolgozni. Persze az is elégedettséggel tölt el, ha a jól végzett munkánkat tisztességgel megfizetik, de amikor a megbízó elégedettségét széles mosolyban és dicsérő szavakban kapjuk vissza az megfizethetetlen élmény. Ez a családi ház építés és tervezés veleje – sok munkával és törődéssel valami mást is kapunk, mint a fizettség.