Mennyit ér a CSOK – bemutatás egy példával

Egy új családi ház felépítése alapvetően három költségelemből áll össze. Ezek az elemek a telek, a tervezés és a kivitelezés (építkezés) költségei. A tervezést kiegészítheti az opcionális műszaki ellenőrzés, ami az építtető érdekében mindenképp javasolt (bizonyos esetekben jogszabály kötelez bennünket műszaki ellenőr alkalmazására).

Most csak a kivitelezés költségére koncentrálunk, és erre vetítve vizsgáljuk, hogy a 2016-tól érvényes, új ház építésére vonatkozó kedvezmények milyen könnyebbséget jelentenek. Egy új építésű ház kivitelezésének bekerülési költségét előzetesen a fajlagos, négyzetmétere vetített ár alapján becsüljük, határozzuk meg. A teljes költség és így a fajlagos költség alakulását jelentősen befolyásolják a következő szempontok:
– az építtető igényszintje, mik az építési telek adottságai,
– a kivitelezés módja: generál kivitelező végzi azt vagy az építtető bonyolítja le az építkezést,
– az épület szerkezeti megoldása, szintjeinek száma (például pincézett épület fajlagosan olcsóbb lehet, de emiatt több négyzetmétert kell beépíteni, így összességében kerül majd többe),
– az épületenergetikai megfontolások – milyen fűtési rendszert, energiaforrást alkalmazunk, milyen az épület hőszigeteltségi foka.

Az igénybe vehető kedvezményeket a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a visszaigényelhető ÁFA maximális mértékével vesszük figyelembe. Ez a CSOK esetében 10 millió forint, míg a maximálisan visszaigényelhető ÁFA 5 millió forint (feltételezve hogy akkora méretű és olyan költségű ház épül, aminek keletkezik ilyen mértékben visszaigényelhető ÁFA-ja).
Példánkban viszonylag egyszerű épületet tételezünk fel, és csak az épület közvetlen költségeivel foglalkozunk (kertépítéssel, utakkal, kerítéssel nem). A “Mintaház” földszintes, tégla falazattal és kéreg-hőszigeteléssel (“dryvit” rendszer) vagy hőszigetelő zsalus betonfallal, valamint egyszerű ácsolt tetőszerkezettel épül, cserépfedéssel. A fűtési energiát gázzal biztosítják (már kiépített közműhálózattal), és radiátorok adják le a hőt. A “Mintaház” alapterülete 100 m2, és a hatályos épületenergetikai követelményeket kielégíti (pl. megfelelő hőszigeteltségű épületszerkezetek, 3 rétegű üvegezés a homlokzati nyílászárókban).
Az elmúlt évek tapasztalata alapján ilyen adottságú épületnél a megadott paraméterekkel nettó 170-190 ezer forintos építési költséget tételezhetünk négyzetméterenként, ami a hatályos 27% ÁFA-val számolva bruttó 216-241 ezer forintot jelent. Középértéken számolva ez bruttó 228,5 ezer forint. Ezt a fajlagos értéket a “Mintaházra” figyelembe véve 100 x 228,5 E = 22,85 M forint bruttó kivitelezési összköltséget jelent. A visszaigényelhető ÁFA mértéke ebben az esetben 3,95 M forint.
A “matematikát” elvégezve: 22,85 M3,95 M (ÁFA) – 10 M (maximális CSOK) = 8,9 millió forint.
Vagyis nem egészen kilenc millió forintból felépíthetjük a fent körvonalazott adottságú 100 m2-es épületet minőségi építőanyagokból, a megfelelő (vagy annál is magasabb) energetikai adottságokkal.

Cikkünk folytatódik…

Kategória: Egyéb