Otthonteremtés és a bővített lehetőségek

Az idei év változást hoz az építőiparban és ennek folyományaként mindazok számára akik konkrétan házépítést terveztek, illetve akiknek hiányzott még hozzá egy kicsi, hogy belevágjanak. Az aktuális kormányzati intézkedés kapcsán most az új lakás, lakóház építéséhez közvetlenül kapcsolódó forgalmi adó (ÁFA) 5 millió forintig visszaigényelhető. Ennek pontos gyakorlati megoldása még nem ismert, de a visszaigénylés ténye eldöntött. A lépés kedvezményezettjei a maguk számára otthont teremteni kívánók köre, vagyis a lakóházat, családi házat építtetők.

Mindez új helyzetet teremt két vonalon is. Egyrészt lehetőséget teremt azoknak, akiknek a korábbi lehetőségek szerint hiányzott az építési elképzelésük megvalósításához ez az összeg. Másrészt némileg szélesedik azok számára a horizont, akiknek rendelkezésére áll a szükséges keret, de most a visszaigényelhető összeget felhasználhatják, hogy a fejlesztés igényesebb vagy nagyobb lehessen.

Ez az 5 millió forint a kivitelezési költség számaira fordítva a következőt jelenti. A kedvezménykeret maximális kihasználásával, saját kivitelezés szervezési módszerünket alapul véve, bruttó 170-220 ezer forint / nettó m2 tájékoztató áron lehet ellenőrzött építési minőségű, kiemelten energiatakarékos, energiahatékony házat építeni, kiváló minőségű építőanyagokból és rendszerekből, akár megújuló energia felhasználásával. Természetesen a tényleges megvalósítási költség nagyban függ az építtetői igényektől, amelyek alapján az egyedi költség kialakítható. Ezen az úton haladva, a kedvezmény figyelembevételével 100-123 m2-es családi ház építésére nyílik lehetőség, mely alacsony fenntartási költséggel üzemelhet.
Nagyobb alapterületű építési igény esetén is a korábbiakhoz képest megmarad 5 millió forintnyi ÁFA, mely felhasználható nagyobb alapterületű beépítésre, magasabb igényszintű belső kialakításra, alternatív energiaforrások felhasználására, rendszer-automatizálásra, stb.

Összegzésképp elmondhatjuk, hogy most lökést kaphatnak azok, akiknek szűkös volt a kerete, vagy hiányzott belőle az építéshez, illetve a másik oldalról nagyobb lesz a beépítésre, kialakításra hasznosítható pénzkeret (mert nem viszi el az adó).

Amennyiben segíthetünk elképzelési kialakításában, forduljon hozzánk tanácsért vagy ajánlatért.